Élesztő tégelyünk: A KASSAI IPARI 

Mindig is kíváncsi voltam, hogy a Kárpát-medence legrégebbi magyar ipariskolájának - mely a köznyelvben nemes egyszerűséggel kassai ipariként vált híressé – vajon mi lehet a titka. Most, hogy a Szakkay József Szakközépiskola igazgatónőjének felkérésére módomban állt felkeresni az alma mater egykori növendékei közül jó néhányat, megtudhattam tőlük, hogy miért is tekintik élesztő tégelyüknek ezt a nagy múltú oktatási intézményt.
Harminchat évvel ezelőtt, amikor Zolcer Jancsival a kassai Carpano-ban kávézgatás közben megvitattuk újságírói témáinkat, arra bizony nem gondoltam volna, hogy ez a fiú egykor majd Mihail Gorbacsovot saját riportereként fogja alkalmazni, és vele együtt eljut Helmut Kohl német kancellár, George Bush amerikai elnök, Simon Peres izraeli elnök otthonába, vagy II. János Pál pápához a Vatikánba - és még sok más olyan egyéniséghez, akik korunk történelmét csinálták. Lám, a kassai iparinak ilyen növendékei is voltak.
A vallomásaik itt vannak e könyv lapjain. Mérnökök, gyárigazgatók, írók, költők, újságírók, egyetemi tanárok, színházigazgatók, magánvállalkozók, közéleti szereplők mondják el, hogy ez az iskola miként indította el őket az életbe. Őszinte kitárulkozásaikat jól kiegészítik a 140 éves oktatási intézmény közöttünk élő igazgatóinak önvallomásai. Ezek azért is fontosak, mert az ipari fazonját elsősorban ők szabták meg. Ajánlom ezt a könyvet mindenkinek, akit érdekel Kassa és benne a magyar valóságunk.

Szaszák György